چاقی یک از اقسام و اشکال بیماری های سوء مزاجی می باشد .که از ناتوانی کبد و غدد درونی بدن (هیپوفیز-تیروئید و...)پدیدار می گردد.
وآن نیز به علت ضعف و کاهلی اعضای مذکور است که موجب سستی و کندی در اعمال شیمیایی بدن میشود .از این رو پاره ای از مواد غذایی ناقص و نیم سوز در بدن ایجاد می گردند که هنوز به درستی مستحیل نشده تولید بیماری های گوناگون همانند ، سنگ کلیه،عوارض جلدی،ریوی،قلبی ،عصبی و ... را می نماید .
یکی از اقسام سوء مزاج ، تجمع چربی زیاد در بدن می باشد .این چربی گاه در همه ی اعضا و احشا ء بدن به نسبت یکسان و گاه در بعضی نقاط بدن مانند کبد ، قلب ،شکم،باسن، و پاها بیشتر و در برخی نقاط بدن کمتر جمع می شود .
غالبا این چربی با سودا و مواد لزج بلغمی آمیخته می شود .
درمان بیماری چاقی :
برای درمان چاقی به روش سنتی باید ابتدا فهمید که طبیعت بیمار چگونه است ؟آیا طبیعت بیمار گرم است یا سرد ، یا آنکهبعضی از اعضایش گرم هستند و برخی دیگر سرد . فی المثل جگر گرم و معده و روده سرد باشد .بدیهی است که درمان هر یک از این اقسام با یکدیگر فرق می کند و در عدم توجه به این امر گاه داروها نتیجه ی معکوس خواهند داشت .
1- در مورد آنان که طبیعتی سرد دارند ،پیشینیان ماءالعسل را تجویز می کردند.ماءالعسل عبارت است از یک بخش عسل و دو بخش آب . آب را بجوشانند تا یک جزء آن بخار شود و محلول نیمی از آب و نیمی از عسل گردد .گاهی قولنجان ،دارچین و...مدرات گرم دیگری را کوبیده ،مقداری در ماءالعسل افزوده و به بیمار می خورانند .این دارو رطوبت و بلغم را از بدن خارج کرده و رفع چاقی نموده و یا جلوگیری از بروز آن می نماید.
2-در مورد آنان که طبیعتی گرم دارند پزشکان قدیم ((تمر)) میدادند
اگر بیمار طبیعتی گرم و صفراوی داشته باشد ،بنفشه،تممرهندی،عناب،پوست بید و... می داددند .
3-هرگاه آثار حزن و اندوه و ترس که دلیل بر غلبه سودایی است در این گونه بیماران فربه و چاق دیده شود در این حالت افسنتین رومی ،آفتیمون شامی و... و بعضی داروهای دیگر که لازم باشد می دهند.
این محلول جوشانده را روزی دو فنجان پس از صرف ناهار و شام میل کند .چنانچه در آن شکر قرمز بریزد بهتر از شکر سفید است .صبحانه باید سبک باشد . بین صبحانه و نهار غذای دیگری خورده نشود و فقط از آب میوه و سبزی استفاده شود .نان برشته بهتر است .با رعایت دقیق این دستورات ظرف سه ماه بهبودی نمایان می شود .